Yazılım öğrenmek için üniversite okumalı mıyım?

Kısa cevap hayır okumak zorunda değilsiniz.

Uzun cevaba gelince..

Nasıl okumak zorunda değilsiniz hemen açalım isterseniz,

Öncelikle üniversite size neler katacak bunları bir sıralayalım.

  1. Çevre
  2. Düzen

Yani açıkçası bana üniversitenin en çok kattığı faydalar yukarıdaki ikisi idi, ilk olarak çevreyi ele alalım.

Bir sektöre girer iken çevre gerçekten çok önemli çevre olmazsa takıldığınız yerlerde bir danışanınız olmaz (chatgpt’yi hariç tutuyorum =) Aynı zamanda ortak yolda yürüyen yoldaşlardan yardım ve motivasyon alıyorsunuz ve bunun bence değeri çok büyük.

Gelelim düzen kısmına

Öncelikle şunda hem fikir olalım eğer yazılım öğrenmek istiyorsanız derin bir araştırma yapmanız lazım, örnek olarak c# yazılım dilini ve web platformuna geçtiniz yaptığınız ilk iş muhtemelen bir kurs alıp nasıl web siteleri yapabilirim bunu araştırmak olacaktır veya webapi.

Bu büyük bir yanlış, çünkü yazılım nedir nasıl çalışır önce bunları bilmek lazım tabi bunları bilebilmek için de önce bilgisayar nedir nasıl çalışır onu bilmek lazım, tabi bunu öğrenebilmek için 2li sayı sistemleri 16lı sayı sistemleri bunları öğrenmek lazım, e madem webapi veya web uygulaması yapacağız HTTP nedir ne değildir bunları iyi bilmemiz lazım HTTP öğrendik SSL öğrenmezsek olmaz onu öğrenmemiz lazım, bunları da öğrendik artık HTTP protokolü hanki layer’ları kullanıyor biliyoruz artık sunucumuza web sitemizi  yükleyebiliriz ? eee sunucu çıktı şimdi de nedir bu sunucu  bu kısımda da karşımıza hosting/vps/vds/dedicated gibi kavramlar çıkacak e bide bunları öğrenmemiz lazım bunları öğrendik eee, cloud systemler çıktı nedir bu cloud systemler diye baktık docker çıktı. çıktı da çıktı,

Amacım kimsenin hevesini kırmak değil, elbette ki meslekte alaylı olarak yetişen ve çoğu okuyandan daha iyi olan insanlar vardır olmayanlar kadar.

Sadece anlatmak istediğim üniversite okursanız belirli bir düzen eşliğinde bunların ne olduğunu öğreneceksiniz, tabi derslerinize iyi çalışırsanız.

Üniversiteye girer iken şunu unutmayın, size sadece balığın nerede olduğu gösterilecek ne balık verilecek ne de balık tutmak öğretilecek, balığın nerde olduğunu gördükten sonra çevredeki insanlar balık tutarken neler yapıyor onlara göz atın aynılarını yapmaya çalışın ve asla ilk balığı tuttuğunuzda başardım artık balık tutmayı biliyorum demeyin.

Maalesef ve aynı zamanda ne mutlu bize sürekli gelişen/değişen bir mesleğimiz mevcut bundan 10 sene önce SPA’lar popüler değildi 20 Sene önce de bootstrap css gibi kavramlar bu kadar gelişmiş ve yaygın değildi.

Eğer bana “Üniversiteye gitmek istemiyorum/gidemedim ama bu mesleği çok öğrenmek istiyorum ve yapmak istiyorum tavsiyelerin nelerdir” diye soracak olursanız.

  1. İlk önce bilgisayar nasıl çalışıyor onu öğrenin derim, işletim sistemi nedir ne tarz işletim sistemleri mevcut, bilgisayarın işletim sistemi nasıl değiştirilir?
  2. Her şeyi bir aptala anlatır gibi anlatmayı alışkanlık haline getirin, çünkü en çok muhattap olacağınız kişi tam bir aptal( bilgisayar’dan bahsediyorum) işin en detaylarına kadar bir şeyi anlatırken kullanın.
  3. Pseudo kod nedir onu öğrenin ve kafanızda günlük yaptığınız aktiviteleri bununla yazmaya çalışın
  4. Sonrasında akış diyagramları öğrenin
  5. Hangi platforma yöneleceğinizi seçin çok geniş bir alan ağırlıklı olarak hangi alanda var olmak istiyorsunuz mobil/web/masaüstü?
  6. Bu alanlardan birinde bir programlama dili bulun, bakınız efendim programlama dili diyorum, kütüphane veya framework değil.
  7. Sonrasında seçmiş olduğunuz programlama dili için dökümentasyon arayın kitap arayın video arayın bulun seyredin yapın hata alın hatayı araştırın stackoverflow kullanın
  8. Tebrikler artık developer’sınızz
  9. Şaka şaka öyle bişey tabiki de yok

Sizi 7 adımda developer yapabilecek biri varsa hiç durmayın efendim kovalayın bırakmayın o insanı bulursanız bana da haber verin.

Gelelim alan seçme konusuna

Web Mobil Masaüstü

Hangisini seçmelisiniz?

Açıkçası burda pek kıyas yapılabilecek bir durum söz konusu değil, size şunu söylemek isterim bunların hepsi temelde basit birer program eğer siz birini sağlam bir şekilde yapaabiliyorsanız diğerlerini de yapabilirsiniz.

Kıyas yapabileceğiniz birkaç şey var tabiiki örneğin maaş veya aktif iş ilanları

Tabi bana kalırsa en çok hangisinden zevk alıyorsanız onu tercih edin,

Efendim bu yazım bu kadar olsun, saygı ve sevgiyle kalın arada böyle içerikler de yazmayı düşünüyorum bilginiz olsun.

Asla ve asla

Console.WriteLine() yazıp artık yazılımcıyım diyenlerden olmayın.

erdincyasan Yazar:

0 0 votes
Değerlendirme
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments