Erdinç Yaşan

bool değişkeni

Bool değişkeni aslında diğer değişkenlerden daha basit, içerilen sadece 2 adet değer alabiliyor doğru ve yanlış

Peki neden bu değişken için farklı bir konu kullanmak? çalışan operatörünü anlatabilmek için.

Şimdi bool değişkenini tanımlarken şu şekilde tanımlıyoruz;

Değişkenleri tanımladıktan sonra sağ tarafta içeriğine değer ataması yapabiliyoruz bool değişkenleri 2 farklı değere sahiptir.
doğru anlamına gelen true
yanlış anlamına gelen false

bool değişkenleri bellekte 1bit’lik yer kaplar yani ışık açıp kapatma düğmesi gibi düşünebilirsiniz ya açıktır ya da kapalı. Yani ya 0 dır ya da 1

Bir ifadesi doğruluğu temsil eder, Sıfır ise yanlışı.

bool değişken tanımı yapılırken sadece true veya false atmak yerine karşılaştırma işlemi de yapabilirsiniz. Gelelim karşılaştırma operatörlerine.

Karşılaştırma operatörlerinin hepsi aslında bool değişkeni döndürür örneğin bir sayının başka bir sayıya eşit olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eşitlik karşılaştırması yaparken 2 adet = ifadesi kullanılır tek kullanımında ise atama işlemini yaptığını unutmayınız!

Yukarıdaki işlemin Türkçe’si ise sayi1 25 sayısına eşit mi? gördüğünüz gibi bu sorunun kesin bir cevabı var evet veya hayır. Bizim sorumuzun cevabını ise evet yani doğru yani true

Üstelik sadece sayılarda kullanmayabilirsiniz örneğin ;

Örneğin bir giriş işleminde kullanıcıdan eposta adlı değişkeni aldığınızı varsayalım, ve bunu gerçekten epostası erdincyasan@gmail.com mu değil mi karşılaştıralım, eğer kullanıcı’nın epostası erdincyasan@gmail.com ise giriş işlemini yaparız veya yapmayız oralar sonraki kısımlar =)

Eşit değil sorgulaması

Örneğin siz kullanıcıdan bir sayı istediniz ve bu sayının 25 olmasını istemiyorsunuz eğer 25 dışında herhangi bir şey girerse doğru olmasını fakat sadece 25 girmesi durumunda yanlış yani false dönmesini istiyorsunuz;

!= ifadesi ile eşit değildir ifadesini sorgulayabilirsiniz yukarıdaki ifadenin Türkçe’si ise sayi1 25e eşit değildir değil mi? Türkçesi biraz karışık oldu kabul ama yukarıda net anlattığımı düşünüyorum

Büyüklük ve küçüklük karşılaştırması

Örneğin siz kullanıcıdan 25ten küçük bir sayı girmesini isterseniz ve bu doğruluğu sağlamak istiyorsanız

Bu karşılaştırma ifadelerinin tamamını zaten matematik dersimizde gördük yukarıdaki ifadenin Türkçe’si sayi1 küçüktür 25? Bu cümlenin sonucu doğru ise true yanlış ise false, yukarıdaki durumda yanlış olacaktır çünkü sayı1 25’e eşittir.

Eğer siz gerçekten eşitlik veya küçük olma durumunu sorgulamak isterseniz;

< operatöründen sonra = operatörünü eklerseniz bizim sorgumuz sayi1 25ten küçük veya eşittir şeklinde değişecektir eğer bu cümle doğru ise true yanlış ise false.

Aynı zamanda sayi1 değişkeninin 25 değerinden büyük olmasını da isteyebilirsiniz bunun için ;

Kullanmamız gereken > ifadedir yukarıdaki kodun Türkçe’si ise sayi1 25ten büyük veya 25e eşittir bu cümle doğru çünkü sayi1 değişkenimizin değeri 25 yani ekranda True ifadesini göreceğiz.

Evet bool değişkenini ve karşılaştırma operatörlerini de gördük.

Sonraki konumuz koşullar.

Exit mobile version