Erdinç Yaşan

Visual Studio Code Kurulumu

Visual Studio Code Kurulumu

Selamlar, herkes visual studio gibi büyük bir ide kullanmak zorunda değil tabiki de ki kaldı ki visual studio Linux tabanlı işletim sistemlerinde çalışmamaktadır mac için zaten Visual Studio For Mac olduğunu söylemiştim önceki yazımda.

Öncelikle indirme linkini hemen paylaşayım indirelim ve Cross Platform geliştirme ortamımızı kuralım.

Yukarıdaki download for windows yazısı sizin işletim sisteminize göre değişiklik gösterebilir eğer windows kullanıyorsanız direkt olarak download diyip indirme işlemine başlayabiliriz.

İndirilmiş olan exe dosyası’nı direk çalıştıralım ve ileri(next) ileri(next) diyerek kurulumu tamamlayalım Visual Studio gibi karmaşık bir kurulumu yok.

Artık visual studio’yu kod geliştirirken kullanabiliriz fakat ek kurulumlar da yapmamız lazım onlara da geleceğiz.

Öncelikle kendi projemizi visual studio code içerisinde nasıl açarız ona bir değinelim.

Eğer visual studio code açık değil ise açalım, masaüstünde kısayolu mevcuttur veya başlat tuşuna basıp vscode şeklinde arama yapabilirsiniz.

Açtığınız takdirde aşağı yukarı böyle bir görünüm ile karşılaşacaksınız.

Recent altında şirket ile ilgili dosyalarım bulunduğu için karaladım görüntü kirliliği için özür dilerim.

Oluşturmuş olduğumuz 01_EYHelloWorld projesini vscode içerisinde açabilmek için  sol üst köşede bulunan file seçeneğine ve open folder seçeneklerine sırasıyla tıklayalım.

Açılan pencere içerisinden projenizin yolunu seçiyorsunu ilk başta dotnet new console -n EY_01HelloWorld kodu ile oluşturduğumuz  projemizin klasörünü seçelim.

Önemli olan kısımlar ok işaretleri ile gösterdiğim kısımlar buralara dikkat edin lütfen dotnetprojelerim klasörü altındaki EY_HelloWorld(ismi yukarıda yanlış yazmışım) klasörünü seçiyorum(bakın seçiyorum diyorum klasör içerisine girmiyorum =)

Aşağıda klasör: seçeneği altında seçmiş olduğum klasör adını kontrol ediyorum ve emin olduktan sonra klasör seç butonuna basıyorum.

Ve tada.. VisualStudio’da sağda bulunan solution explorer burada sol tarafta açıldı fakat bir fark mevcut sol tarafta açılan pencere solution explorer değil sln dosyası VS gibi büyük editorlerde birden fazla proje ile çalışmak için var fakat burada bizim tek projemiz var ve sol tarafta onun dosyalarını görüyoruz.

Ok işareti ile belirttiğim yere tıklayarak bu kısmı açıp kapatabiliriz, kapattığımız takdirde kod penceremiz daha büyük olacaktır, uzun satırlar içerisinde fayda sağlayabilir.

Onun altında bulunan arama butonuna tıkladığımızda explorer altındaki bütün dosyalar içerisinde arama yapabiliriz örnek olması için Search kısmına Console yazığ aratabilirsiniz.

Onun altında bulunan ok ile işaretlediğim alana tıklarsanız git yani version control penceresi açılacaktır burada version control nedir diye uzun uzadıya açıklama yapmayacağım, blog içerisinde ek yaz olarak paylaşırsam burada linki paylaşırım.

Onun altında bulunan ok ile işaretlediğim alanda debug seçeneğini görebilirsiniz. Debug nedir ileride göreceğiz fakat bu işlemin projemizi çalıştırıp istediğimiz satırda durdurabileceği temel bilgisini atmış olalım gelelim en önemli kısma…

Onun altında bulunan kutucuklu seçenek ise Eklentiler, eklentilere girizgah yapmadan onca belirteyim vsCode sadece C# yazmak için kullanılmıyor birden fazla programlama dili geliştirebilirsiniz, lakin geliştireceğiniz programlama dilinin eklentilerini kurarsanız geliştirme aşamasında iken hatalarınızı görüp düzeltme şansını olacaktır. Dotnet geliştiricileri için hazır bir paket mevcut aşağıda linkini bıraktığım takdirde toplu bir şekilde hepsinin kurulumunu yapabilirsiniz.

Yukarıdaki linke tıklayıp install butonuna bastıktan sonra ekranınızda şu pencere açılmış olacak (tarayıcınızın vscode’u başlatmasına izin verin)

Burada sizde kurulu olmayacağından ötürü Disable / Uninstall seçenekleri yerine Install seçeneği olacaktır buna tıkladığınız takdirde;

Extension pack altındaki yardımcı programlarımızı kuracaktır. Bununla birlikte ben de bir kaç tane extension önermek istiyorum.

Linkini bıraktığım eklentiyi de kuralım.

Şimdilik bu kadar eklenti kurulumu yeter şimdi gelelim kodumuzu çalıştırmaya.

Konsol uygulamaları konsol üzerinde çalışır hangi konsol olduğunun önemi yok. Evet bir bilgisayarda birden fazla konsol uygulaması olabilir örneğin Windows içerisinde CMD veya PowerShell kullanabilirsiniz. Eğer vsCode uygulamasını doğru bir şekilde projeniz içerisinde açtıysanız.

Kırmızı oklar ile belirttiğim alanlara sırasıyla tıkladığınız takdirde vsCode’un alt tarafında konsolunuz yani Terminaliniz açılacaktır.

ok ile belirttiğim alanda hangi terminal uygulaması ile çalışıyorsunuz onu gösteriyor. eğer + işaretine tıklarsanız terminal sekmesi altında birden fazla terminal açmış olursunuz.

Ve bizim üst tarafta olan sekmemiz sağ tarafa geçer. Eğer siz powershell yerine CMD ile çalışmak isterseniz + sekmesi yanında bulunan aşağı ok tuşuna basarsanız kullanabileceğiniz terminallerin listesini görebilirsiniz. Tıkladığınız takdirde o terminal ile açılacaktır. Terminaller arasında istediğiniz gibi geçiş yapabilirsiniz, sağ tarafta bulunan ismine tıklamanız yeterli.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken kısım ise Terminalinizin etki alanı bu kısım kırmızı renkteki kutu içerisinde yazan dosyanın yoludur dotnet cli ile komutlar çalıştıracağımız için etki alanımızın projemizin csproj dosyası ile aynı yerde olması gerekmektedir.

windows’ta dir komutunu yazarsanız etki alanınız altındaki dosyaları görebilirsiniz.

Ubuntu altında ls yazmanız gerekmektedir! Eğer powershell kullanıyorsanız windows’da da ls komutunu kullanabilirsiniz.

Eğer csProj ile aynı konumda olduğuna emin olduysak projemizi çalıştırabiliriz.!

dotnet run

komutunu yazdığımız takdirde projemiz önce çalışmaya hazır hale gelecek sonrasında da çalıştırılacaktır.

Eğer sadece çalışmaya hazır hale getirmek isterseniz dotnet build komutunu çalıştırmalısınız

gördüğünüz gibi Hello, World! ifadesini gördük. Şimdi IDE’mizi test etme vakti.

Tüm kurulumları yapabildiyseniz kod ekranında Eğer küçük harfler ile console yazarsanız

Kırmızı kutu ile gösterdiğim ekran açılacaktır, bu kullanabileceğimiz terimleri bize sergiliyor ve biz tab tuşuna bastığımızda otomatik olarak tamamlar / düzenler

💡
Unutmayın hangi yazının üstünde mavimsilik var ise o kod yazılır!

Örneğin bir şekilde console yazdıktan sonra açılan emmet üzerinde yukarı aşağı ok tuşlarıyla gezinirken yanlış olan seçeneğin üstüne geldik ve tab veya enter tuşuna basarsak hangisinin üzerindeyse o tamamlanır.

Sizde de bu özellik çalışıyor ise kurulumlarınız başarılı demektir.

Exit mobile version